Yhteistyö, kunnioitus ja asiakaslähtöisyys

loka 22, 2020 | Blog

Vuosi sitten Rejlers Finlandin palvelukseen siirtyi reilut 200 työntekijää, kun se toteutti historiansa suurimman osakekaupan ostamalla merkittävän osan Neste Engineering Solutionsin toiminnasta. Tämän vuoden kesäkuussa kasvu sai jatkoa tamperelaisen insinööritoimisto Jimexo Tech Oy:n fuusion myötä ja taloon asteli noin 60 alan huippuosaajaa. Tämä suuri rautaisten ammattilaisten joukko istuu nyt Rejlersin uudistuneella Teollisuussektorilla pitäen osaltaan rejlersläiset kiireisinä. Tulevaisuuden osaamista tuovat tuoreet bisneslinjajohtajat, joita kaikkia ohjaa keskinäinen luottamus.

Jarno Laine, energiatekniikan insinööri on yksi yhdeksästä liiketoiminnan linjajohtajasta, joka aloitti tänä vuonna Rejlersin uudistuneella teollisuuden toimialalla, Business Line Directorina (BLD). Laine vastaa Project Management Office (PMO) liiketoimintalinjan tuloksesta ja toiminnan kehittämisestä, jonka lisäksi hän tekee aktiivisesti myyntityötä.

NES-Rejlers yrityskaupan jälkeen minut nimitettiin teollisuuden toimialalla PMO-liiketoimintalinjan vetäjäksi vuoden alusta ja toimin nyt Teollisuuden BLD tehtävissä. Ryhmässäni on tällä hetkellä 48 rautaista ammattilaista, jotka toimivat teollisuuden toimialan toimeksiannoissa muun muassa projektipäällikköinä, projekti-insinööreinä, hankinnan ammattilaisina ja työmaavalvojina.

Laine on ollut teollisuuden alalla jo vuodesta 2002 aloittaen suunnitteluinsinöörinä kymmenen hengen suunnittelutoimistossa, joka toimi suurten kattilavalmistajien alihankkijana. Tämän jälkeen hän kartutti kokemusta erilaisissa suunnittelu- ja tuoteinsinöörin tehtävissä öljynjalostusteollisuudessa sekä energiateollisuudessa 13 vuoden ajan. Nyt tammikuussa Rejlersillä alkanut pesti ei ole Laineelle ensimmäinen, vaan hän toimi PMO-toiminnon vetäjänä jo Neste Engineering Solutionin aikana.

Vuonna 2015 siirryin suunnittelutehtävistä projektipäällikön rooliin Neste Jacobsille. Sen jälkeen olen toiminut aluemyyntipäällikkönä, Business Area Managerina sekä PMO-toiminnon vetäjänä Neste Engineering Solutionsissa.

 

Laivamoottoriasentajan työ opetti nöyryyttä

Laine on kunnianhimoinen ja periksi antamaton mies, jolta löytyy tervettä nöyryyttä. Hän ei ole työskennellyt pelkästään kirjoituspöydän ääressä, vaan valmistumisen jälkeen Laine työskenteli puoli vuotta laivamoottoriasentajana.

Jälkeenpäin ajatellen raskas fyysinen työ kuumissa, meluisissa ja likaisissa olosuhteissa opetti minulle nöyryyttä työntekoon. Samainen muisto motivoi minua edelleenkin sellaisina hetkinä, kun työ tuntuu ajoittain raskaalta, Laine toteaa.

Laineelle tärkeitä teesejä työelämässä ovat yhteistyö, toisten kunnioitus ja asiakaslähtöisyys.

Loppupeleissä meidän kaikkien palkat maksavat asiakkaat. Yritetään muistaa se kaikessa tekemisessä.

Samat ajatukset jakaa myös Marko Ahvenainen, joka aloitti Teollisuuden Plant-liiketoiminnan BLD:nä samoihin aikoihin Laineen kanssa. Toisin kuin Laineella, Ahvenaisella on jo muutama työkokemusvuosi takanaan Rejlersin palveluksessa, jossa hän on toiminut vuodesta 2017 alkaen projektipäällikkönä, suunnittelupäällikkönä sekä Key Customer Managerina.

Istun Vantaan toimistolla ja johdan Plant Suomen tulosyksikköä apunani 7 loistavaa Business Unit Manageria. Plant-ryhmän henkilöitä istuu yhteensä 10:llä eri toimistolla. Haluan, että koko Plant-ryhmässä työskentelevillä henkilöillä on sellainen fiilis, että on mukava tulla töihin. Nuorempia ohjataan ja tietoa jaetaan avoimesti, korostaa Ahvenainen.

Ahvenainen osallistuu myös itse päivittäiseen projektitoimintaan, vetää projekteja ja osallistuu aktiivisesti myyntiin.

 

Työmaailma vei mukanaan

Ahvenainen valmistui koneautomaatioteknikoksi Kotkan teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1994, jonka jälkeen hänelle on kertynyt vaikuttavan pitkä lista työkokemusvuosia erinäköisissä insinööritoimistoissa, kuten Pöyryllä, Swecolla ja Kymtec Engineeringillä.

Sain jatko-opiskelupaikan, mutta työmaailma vei mukanaan 90-luvun laman loppumainingeissa. Muutin työn perässä Kotkasta Kouvolaan ja sain paikan CTS:ssä, jossa vierähti 1,5 vuotta paperi- ja sellutehdasprojekteissa.

Tämän jälkeen mies on paiskinut töitä putkisto- ja teräsrakennesuunnittelun, layout-suunnittelun ja kunnossapitosuunnittelun parissa, ja myöhemmin työkuvioihin on tullut mukaan myös asennusvalvontaa ulkomailla sekä esisuunnittelua ja projektien johtamista.

Cad-ohjelmat löivät itseään läpi 1990-luvun lopulla ja niillä tehtiin kaikki uusien laitosten suunnittelut. Alkuun tekeminen oli hidasta, varsinkin kun ohjelmat kaatuivat monta kertaa päivässä ja varmuustallennuksia piti päivän mittaan tehdä usein, Ahvenainen muistelee. Vanhoille laitoksille kunnossapitosuunnittelu tehtiin piirustuslaudalla. Pääsin itsekin kokeilemaan piirustuslautatyöskentelyä sen verran, että voin sanoa, että kyllä koneella tekeminen on mukavaa.

Työtä pelkäämättömälle moniosaajalle löytyy aina kysyntää, ja tämä piirre Ahvenaisesta huomattiin jo suunnittelijauransa alkuvaiheessa, kun hänelle tarjottiin pestiä pohjois-Italiassa.

Minulle ensimmäinen iso projekti oli Italiassa, jossa tein putkistosuunnittelijan tehtäviä ja suunnittelun loppuvaiheessa minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä työmaalle Site-suunnittelijaksi. Kahdeksan kuukauden mittainen komennus pohjois-Italiassa oli lottovoitto uran alkuvaiheessa. Opin tällä reissulla paljon.

 

Tekemällä oppii ja yhdessä tekemällä onnistutaan

Reilun 25 vuoden suunnittelukokemuksella voin sanoa, että työurani aikana olen tehnyt melkein kaikkea laitossuunnitteluun kuuluvia tehtäviä. Uusia haasteellisimpia töitä on ollut sopivasti tarjolla ja olen niihin aina rohkeasti tarttunut.

Uudessa tehtävässään BLD:nä, Ahvenaisen tavoitteena on pystyä kasvattamaan jo ennestään laajaa osaamista uusimmilla suunnittelutyökaluilla. Tässä onnistuakseen yhteistyöllä on valtava voima.

Yhdessä tekemällä onnistutaan ja tekemällä oppii. Pikavoittoja ei ole, vaan on mentävä päivä kerrallaan, Ahvenainen toteaa.

Ahvenaisen tavoin myös Harri Häyhä uskoo tekemisen kautta tapahtuvaan jatkuvaan oppimiseen. Häyhä on Rejlersin tuorein BLD, joka aloitti Control-liiketoiminnan vetäjänä elokuun alussa ja johtaa nyt Teollisuussektorin suurinta liiketoimintayksikköä.

Aloitin Rejlersillä elokuun alussa ja aika vauhdilla on liikkuvaan junaan hypätty, kieltämättä. Johtamani liiketoiminta on CONTROL, joka ”suomennettuna” tarkoittaa automaatiota ja instrumentointia, niiden suunnittelua, kokonaistoimituksia sekä asiantuntijapalveluita. Olemme Rejlers Industryn suurin liiketoimintayksikkö 138 henkilöresurssin voimin ja meillä on toimintaa tällä hetkellä kuudella paikkakunnalla.

 

Ihmisten johtaja

Häyhä itse istuu Tampereella, jossa on asunut vuodesta 1998 lähtien. Koulutukseltaan hän on AMK-insinööri, automaatiopuolelta.

Olen nimenomaan ihmisten johtaja. Lähellä sydäntäni on saada ihmiset loistamaan omilla vahvuusalueillaan ja tehostamaan omaa toimintaansa. Tehokkuus lähtee meistä jokaisesta itsestämme ja kun keskitymme olennaiseen ja karsimme turhan pois, saamme paljon aikaiseksi.

Tuoreen BLD:n tähtäimessä on kokonaistoimitusten kasvattaminen ja asiakaskunnan laajentaminen, ja Häyhä odottaa jo innolla tuon kehityksen realisoitumista.

Saan johtaa tätä todellisten ammattilaisten ja asiantuntijoiden joukkoa, joiden kokemus on vertaansa vailla, Häyhä sanoo tyytyväisenä.

 

Jokaisen olisi hyvä kokeilla uutta ja ”hypätä syvään päähän”

Kollegoidensa tavoin myös Häyhällä on pitkä ura takanaan.

Työhistoriani on pitkä, ensin 16 vuotta voimalaitos- ja sellupuolen laitostoimittajien palkkalistoilla automaatio- ja sähköinsinöörinä sekä automaation tuotepäällikkönä Ahlströmillä ja Kvaernerilla. Toisen 16 vuoden jakson työskentelin sähköautomaation urakoinnin ja kokonaistoimitusten parissa Insta Automationilla, Tampereella.

Kokemus yhdistettynä kokeilunhaluun pitää energiatason yllä vuodesta toiseen. Rejlersin visio ja slogan ”Home of the learning minds” istuu Häyhän omaan visioon täydellisesti:

Jokaisen olisi hyvä kehittää ja kouluttaa itseään, kokeilla uutta ja ”hypätä syvään päähän”. Kun meillä on useampia osaamisalueita, on työssä helpompi löytää tehtäviä myös haasteellisina aikoina.

 

Kirjoittaja Marjut Starck on Rejlers Finland Oy:n Viestintä- ja markkinointipäällikkö. 

 

Lisätietoja:
Jarno Laine, Business Line Director | Project Management Office,
+358 40 737 4194, etunimi.sukunimi@rejlers.fi
Marko Ahvenainen, Business Line Director| Plant
+358 50 402 1878, etunimi.sukunimi@rejlers.fi
Harri Häyhä, Business Line Director | Control
+358 40 579 0335, etunimi.sukunimi@rejlers.fi

 

 

Jarno Laine

Jarno Laine

Business Line Director

Project Management Office

+358 40 737 4194
etunimi.sukunimi@rejlers.fi

Marko Ahvenainen

Marko Ahvenainen

Business Line Director

Plant

+358 50 402 1878
etunimi.sukunimi@rejlers.fi

Harri Häyhä

Harri Häyhä

Business Line Director

Control

+358 40 579 0335
etunimi.sukunimi@rejlers.fi