Halton

Rejlers mukana toteuttamassa leikkaussalien ilmanvaihtoa haltonin kumppanina

Rejlers mukana toteuttamassa leikkaussalien ilmanvaihtoa Haltonin kumppanina

Norjalainen sairaala halusi 25 leikkaussaliinsa ja niiden aputiloihin nykyaikaisen ja energiatehokkaan ilmanvaihtoratkaisun, joka takaisi potilaille ja henkilökunnalle hyvät olosuhteet. Ratkaisuksi valittiin Haltonin ilmastointijärjestelmä, joka koostuu mekaanisista laitteista, niiden automaatiosta ja Matrelin toimittamista automaatiokeskuksista. Rejlers toteutti leikkaussalien ilmastointiyksiköiden ohjelmistoratkaisun Wagon ohjelmistolla.

Rejlersillä on vahvaa osaamista sairaaloiden LVI- ja sähkösuunnittelusta. Ilmastointijärjestelmän automaatio on avannut uuden kulman sairaalaympäristön suunnitteluun.

Sairaalan puhdas hengitysilma on tärkeää sekä potilaille että työntekijöille. Leikkaussaleissa vaaditaan korkeaa ilmanpuhtautta, ja ilmastoinnilla on varmistettava miellyttävät ja vedottomat olosuhteet työskentelyyn. Haltonin modernilla kokonaisratkaisulla nämä tavoitteet saavutetaan energiatehokkaasti.

– Automaatiokeskus ja siihen liittyvä ohjelmisto ovat tärkeä osa ratkaisuamme: kaikkien palasten on oltava kohdallaan, jotta ilmanvaihto toimii suunnitellusti. Valitsimme Rejlersin kumppaniksi automaatiokeskuksen ohjelmointiin, koska arvioimme sillä olevan parhaat mahdollisuudet ja resurssit toteuttaa työ vaaditussa aikataulussa, kertoo projektipäällikkö Jyrki Lättilä Haltonilta.

Halton

Kuva: Halton

Ilmastointia helppo säätää vaativien operaatioiden aikana

Ilmastoinnin ohjauksella on suuri merkitys leikkaussalien turvallisen käytön kannalta: ilmastointia pitää pystyä säätämään vaativien operaatioiden aikana esimerkiksi henkilöstömäärän mukaan. Taustalle tarvitaan siis tehokas ohjelmisto ja käyttöliittymä, jotka vastaavat kohteen vaatimuksia.

– Rejlers on ollut hyvä kumppani ohjelmointityössä: yhteistyö on ollut helppoa, kommunikointi on toiminut hyvin ja Rejlers on vastannut kysymyksiin nopeasti, sanoo Haltonin tekninen asiantuntija Mikko Pulkkinen.

– Projektin aikana aikataulu ja lähtötiedotkin ovat muuttuneet. Rejlersillä on suhtauduttu muutoksiin hyvin joustavasti ja mukauduttu niihin. Tämä on ollut erittäin ilahduttavaa, Lättilä lisää.

Myös Rejlersin kannalta yhteistyö Haltonin kanssa on sujunut hienosti. Lisäksi automaatiolaitetoimittaja Wago on ollut suureksi avuksi projektissa ja ohjelmiston käytössä.

– Meillä on nyt laaja osaaminen tästä ohjelmistosta ja kyky siirtää sitä saumattomasti uusiin järjestelmiin, sanoo Rejlersillä projektista vastannut Snehal Bopardikar.

Ratkaisu sovellettavissa tuleviin sairaalahankkeisiin

Norjaan toteutettua automaatio- ja ohjelmistoratkaisua voidaan Haltonin mukaan soveltaa ehkä myös tulevissa sairaalahankkeissa. Tämä merkitsisi jatkoa yhteistyölle.

– Mahdolliset jatkoprojektit riippuvat kohteista ja niiden laite- ja järjestelmävaatimuksista. Ratkaisu on suunniteltu sillä ajatuksella, että Rejlers voi muokata ohjelmistoa tulevissa projekteissa, Pulkkinen kertoo.

Norjan sairaalahanke lähestyy nyt käyttöönottoa. – Projekti on ohjelmiston osalta pitkälti valmis. Toivomme käyttöönotossa Rejlersiltä samanlaista sitoutumista ja yhteistyötä kuin tähänkin saakka, Lättilä sanoo.

 

JULKAISTU 4.10.2023

Rejlers on ollut hyvä kumppani ohjelmointityössä: yhteistyö on ollut helppoa, kommunikointi on toiminut hyvin ja Rejlers on vastannut kysymyksiin nopeasti.

 

MIKKO PULKKINEN | TEKNINEN ASIANTUNTIJA, HALTON