Meri-Lapissa merkittävää potentiaalia vetytaloudessa

case: kemin digipolis oy

Kuva: Kuvavuorinen

Rejlersin selvitys luo pohjaa investoinneille

Kiinnostus vetytalouden kehittämiseen vahvistuu kaikkialla, mutta vetyinvestoinnit eivät etene ilman perusteellisia selvityksiä. Rejlers toteutti Kemin Digipolis Oy:lle kattavan teknologiaselvityksen, joka kannustaa vetytalouden kehittämiseen Meri-Lapissa.

Digipolis halusi selvittää vetytalouden edellytyksiä Meri-Lapissa ja varmistaa, että alueen yrityskenttä pääsee hyödyntämään näitä mahdollisuuksia ajoissa. Rejlersin toteuttama teknologiaselvitys tukee vetytalouden edistämistä alueella.

Kokonaiskuva vedyn arvoketjusta

Teknologiaselvityksen tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva vedyn mahdollisuuksista Meri-Lapissa. Työssä perehdyttiin muun muassa alueen infrastruktuuriin ja teollisuuden toimijoihin sekä prosesseihin, joissa vetyä voitaisiin hyödyntää.

”Selvitys loi hyvän katsauksen tämän hetken vetyteknologioihin ja tilanteeseen. Kirjallisuusselvityksen lisäksi Rejlers haastatteli alueen yrityksiä ja järjesti työpajoja, mikä avasi yritysten näkökulmaa aiheeseen”, kertoo projektipäällikkö Eveliina Nousiainen Digipoliksesta.

Selvitys kattoi koko vedyn arvoketjun valmistusteknologioista logistiikkaan ja turvallisuuskysymyksiin sekä synteettisten polttoaineiden ja tuotannon sivutuotteiden käyttökohteisiin. Rejlers ymmärtää tätä kokonaisuutta ja pystyy toteuttamaan pienempiä ja suurempia vetyhankkeita turvallisesti.

Vetytaloudessa haettava synergiaa

Teknologiaselvitys nosti esiin Meri-Lapin vahvan potentiaalin vetytaloudessa. Alueella on sekä runsaasti tuotantomahdollisuuksia että vientipotentiaalia vetyratkaisuille. Vetytalouden perusedellytykset ovat kunnossa, ja alueen teollisuus ja infrastruktuuri luovat valmiuksia investoinneille.

”Teknologiaselvityksellä halusimme tietoa tämän hetken teknologioista ja turvallisuusnäkökulmista sekä alueen potentiaalista. Rejlersin tuottama selvitys vastasi tarpeisiimme ja antoi tietoa kaikista näistä kysymyksistä. Se vahvisti ajatustamme siitä, että vetytalous kiinnostaa alueemme yrityksiä ja muita toimijoita, ja avaa uusia mahdollisuuksia Meri-Lapille”, Nousiainen iloitsee.

Selvityksen mukaan vety voisi tarjota ratkaisuja esimerkiksi Meri-Lappiin suunniteltujen tuulipuistojen tuottaman energian varastointiin sekä biokaasun tuotannossa syntyvän hiilidioksidin hyödyntämiseen. Meri-Lapista on myös lyhyt matka Pohjois-Ruotsiin, missä vetytalouteen panostetaan voimakkaasti. Lisäksi Kemin pitkäjänteinen työ kiertotalouden parissa sopii hyvin yhteen vetytalouden kanssa.

Digipolis sai Rejlersiltä suosituksia siitä, mitä kehitysyhtiön ja alueen yritysten tulisi tehdä vetytalouden edistämiseksi.
”Tärkeässä roolissa on synergioiden löytäminen yritysten ja eri toimijoiden välillä sekä yhteistyö Ruotsin suuntaan. Teemmekin yhteistyötä monella saralla, mutta sitä on vietävä eteenpäin myös vetytaloudessa.”

Rejlersillä vahva asiantuntemus vetyasioissa

Digipolis on tyytyväinen yhteistyöhön Rejlersin kanssa. ”Mukana oli asiantuntijoita eri aloilta ja meille jäi mielikuva, että Rejlersillä on vahva ja monipuolinen asiantuntemus vetyasioissa. Myös haasteisiin osattiin tarttua – niitä ei vältetty, vaan ne kohdattiin ja selvitettiin rohkeasti”, Nousiainen sanoo.

Teknologiaselvitys oli osa Vedyn mahdollisuudet Kemille -hanketta, jonka puitteessa selvitettiin myös vetytalouteen liittyvää logistiikkaa ja lähialueella toteutettavia kansainvälisiä vetyhankkeita. Kyseessä on EAKR-hanke, jolla on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoitus yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksesta.

JULKAISTU 15.9.2022

Mukana oli asiantuntijoita eri aloilta ja meille jäi mielikuva, että Rejlersillä on vahva ja monipuolinen asiantuntemus vetyasioissa. Myös haasteisiin osattiin tarttua – niitä ei vältetty, vaan ne kohdattiin ja selvitettiin rohkeasti.

EVELIINA NOUSIAINEN | PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, KEMIN DIGIPOLIS OY