Lantmännen

Rejlers kokonaistoimittajana Lantmännen Cerealian projektissa

Suodatusratkaisun avulla näkkileipä paistuu turvallisemmin ja tehokkaammin
– Rejlers kokonaistoimittajana Lantmännen Cerealian projektissa

Lantmännen Cerealia Oy:n Kotkan tehtaalla valmistetaan Suomen suosituimpia näkkileipiä. Rejlersin toimittaman suodatusratkaisun avulla tuotantolinjalla pystyttiin vähentämään uuniin kertyviä partikkeleita.

Lantmännen Cerealia valmistaa näkkileipää jatkuvatoimisessa prosessissa, jossa ruistaikina etenee tuotantolinjalla. Prosessin aikana taikinan päälle lisätään jauhoja ja ripotteita. Näitä partikkeleita kertyy paistovaiheessa uunin pohjalle, mikä aiheuttaa haasteita prosessiin.
”Suodatusratkaisulla partikkelit pyritään poistamaan jatkuvatoimisessa prosessissa tuotteen paistamisen aikana. Tämä parantaa henkilö- ja paloturvallisuutta, sillä uunin pohjalle ei kerry materiaalia, joka voisi alkaa kyteä. Samalla prosessin tehokkuus paranee”, selvittää Technical Manager Matti Fransas Lantmännen Cerealialta.

Ratkaisu avaimet käteen -toimituksena

Rejlers vastasi suodatusratkaisun toimituksesta alusta loppuun. ”Tämä sisälsi muun muassa kokonaisuuden esisuunnittelun ja kokonaistoimituksen uudisrakennuksen lupamenettelystä ja maanrakennustöistä alkaen laitteiston asennukseen ja käyttöönottoon. Kumppanimme PPT-Filter vastasi itse suodattimen suunnittelusta ja toimituksesta”, kertoo Rejlersin projektipäällikkö Pasi Ahvenainen.
Kokonaistoimitus oli Lantmännen Cerealialle epätyypillinen lähestymistapa, mutta osoittautui hyväksi kokemukseksi.
”Meitä kuunneltiin hyvin, ja toiveemme saatiin lennosta mukaan. Myös rakentaminen ja lupaprosessi meni todella hienosti”, Fransas kiittelee. ”Rejlers vastasi lisäksi hankinnoista ja hallinnoi koko projektia. Tämä kattoi myös ulkopuoliset osatoimitukset, kuten sähkö-, automaatio- ja putkistotoimitukset.”

Tuotekehitysprojektista oppia tulevaan

Laitteisto helpottaa prosessia ja siihen on oltu tuotannossa tyytyväisiä. Käytön aikana on silti havaittu joitakin ajettavuuteen liittyviä yksityiskohtia. Näitä on hiottu yhdessä kuntoon.
”Kyseessä on yhteistyöllä tuotettu innovaatio, jollaisesta ei ole esimerkkejä maailmalta. On ymmärrettävää, että hiottavaa löytyy – tuotekehityksessä kaikki ei voi tapahtua sormia napsauttamalla. Olemme oppimiskäyrällä ja voimme ammentaa tästä myös tuleviin projekteihin”, Fransas toteaa.
Projekti onnistui kaiken kaikkiaan hyvin, ja sille asetetut tavoitteet saavutettiin. Laitteisto toimii ja todella poistaa haitallisia partikkeleja.
”Tähtäsimme ensisijaisesti henkilö- ja paloturvallisuuden parantamiseen. Tehokkuus tuli sivutuotteena: laitteiston avulla ajosarjat voivat olla pidempiä eikä tuotantolinjaa tarvitse pysäyttää yhtä useasti kuin aikaisemmin puhdistuksen vuoksi.”

Paikallinen osaaminen houkutteli

Suodatusratkaisun toteutus on ollut pitkä projekti ja huomattava investointi Lantmännen Cerealialle. Asian pohdinta ja esisuunnittelu aloitettiin vuonna 2018, ja yhteistyö toimituksesta käynnistyi vuoden 2020 alussa. Projekti toteutettiin vuoden 2021 aikana.
Kumppanikseen Lantmännen Cerealia halusi suunnittelu- ja projektikokemusta omaavan toimijan, jolla olisi toimintaa Kotkassa. Rejlers nousi esiin yhtiönä, jolla voisi olla tarpeeseen sopivaa osaamista.

Valinnan ratkaisivat aikaisemmat hyvät kokemukset Rejlersin asiantuntijoista ja ratkaisumalleista. ”Pasi Ahvenaisen ja hänen tiiminsä kanssa asiat menivät todella hyvin. Ideoimme ratkaisuja yhdessä – Rejlers auttoi meitä, ja toisaalta meilläkin oli tietämystä ja kokemusperäistä osaamista. Yhteistyössä hieroimme yksityiskohtia eteenpäin. Rejlers onnistui tässä hyvin”, Fransas kiteyttää.

JULKAISTU 1.10.2022

Ideoimme ratkaisuja yhdessä – Rejlers auttoi meitä, ja toisaalta meilläkin oli tietämystä ja kokemusperäistä osaamista. Yhteistyössä hieroimme yksityiskohtia eteenpäin.
Rejlers onnistui tässä hyvin.

MATTI FRANSAS | TECHNICAL MANAGER, LANTMÄNNEN CEREAL