Rejlers teki sähkökenttä-oppimisympäristöstä virtuaaliversion

syys 8, 2021 | Uutinen

Rejlers on toteuttanut Tampereen Aikuiskoulutuskeskukselle (TAKK) opetuskäyttöön virtuaalisen oppimisympäristön TAKK:n ainutlaatuisesta Sähkökenttä-opetusalueesta, joka on niin lähellä oikeaa työympäristöä kuin mahdollista. – Tämä on upea juttu ja kaikkien kiinnostuneiden saatavilla, TAKK:n kouluttaja Jaana Harju iloitsee.

Sähkökenttä käsittää sähkönjakelujärjestelmän jännitetasot 0,4 kilovoltista aina 110 kilovolttiin ja sieltä löytyy myös 110/20 kilovoltin sähköasema. Sähkökentältä löytyy myös katuvalo- ja tietoliikennejärjestelmiä sekä uusiutuvaa energiantuotantoa aurinkovoimaloiden muodossa.

Oppimisympäristön laajennuksen valmistuttua virtuaalinen oppimisympäristö oli se, mitä kaivattiin, ja nyt se on totta. Onneksi rahoituskin onnistui. Nyt ovat valokuvat, dokumentit ja videoita yhdessä paikassa, eikä enää monessa eri kansioissa hajallaan, TAKK:n kouluttaja Jaana Harju iloitsee.

 

Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja uskon, että kaikki tämän alan opiskelijatkin ovat innoissaan. Eihän tämmöistä näissä mittasuhteissa ole ennen ollut.

Opetuksen tueksi

Virtuaalista sähkökenttää tullaan hyödyntämään ainakin sähkö- ja automaatioalan perustutkinnoissa, energia-alan ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi komponenttien tunnistamiseen, työ- ja sähköturvallisuusosaamisen havainnointiin, huolto-, käyttö- ja kunnossapidon oppimiseen ynnä muuhun.

Mahdollisuudet ovat rajattomat, Jaana Harju toteaa.

Rejlersin asiantuntija Niko Räsänen kertoo, että oppimisympäristön avulla on mahdollista nähdä laite todellisessa asennustilassa luokkahuoneesta ja lisätiedot avaamalla pääsee käsiksi kaikkiin laitetta koskevaan lisäinformaatioon. Oppimisympäristöön on myös luotu virtuaalinen polku, jonka opiskelija voi käydä läpi ja näin varmistaa, että kaikki Sähkökentällä käsiteltävät asiat tulee käytyä läpi.

Opetusmateriaali on monipuolinen, mielenkiintoinen ja digitaalista aineistoa on helppo selailla, Harju toteaa.

Taustalla Rejlersin 360-palvelu

Virtuaalisen Sähkökentän toteutus pohjautuu Rejlersin Accelerated Operations 360-palveluun. Toteutuksessa on hyödynnetty 360-kameroita, älypuhelimia ja dronea.

Rejlers vastasi virtuaalisen oppimisympäristön 360- ja dronekuvauksista, pilvipalvelun perustamisesta ja palvelun käyttöönottokoulutuksesta. TAKK:n vastuulla projektissa oli Sähkökentän laitteiden ja komponenttien kuvien ottaminen sekä kuvien ja niitä koskevien lisätietojen, kuten käyttö- ja huolto-ohjeiden lataaminen Rejlersin pilvipalveluun, Räsänen kertoo.

Kuvien, videoiden ja dokumenttien liittäminen oli helppoa. Päivittäminenkin onnistuu sujuvasti, Jaana Harju sanoo.

Virtuaalista Sähkökenttää saavat käyttää vapaasti myös muut kuin TAKK:n opiskelijat. Avoin linkki löytyy TAKK:n nettisivuilta.

Sähkökenttä-oppimisympäristön hyöty ei ole enää siitä kiinni, kuka pääsee tänne Tampereelle paikan päälle, vaan siihen voi perehtyä mistäpäin Suomea tahansa nyt virtuaalisesti, Harju iloitsee.

Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja uskon, että kaikki tämän alan opiskelijatkin ovat innoissaan. Eihän tämmöistä näissä mittasuhteissa ole ennen ollut, TAKK:n kouluttaja Jaana Harju iloitsee

 

Yhteyshenkilöt

TAKK Jaana Harju, jaana.harju@takk.fi, 044 7906 610

Rejlers Niko Räsänen, niko.rasanen@rejlers.fi,  040 801 1811

Lisää tietoa aiheesta

Linkki TAKK:n avoimeen oppimisympäristöön:

https://aos.rejlers.fi/?id=60a21f1eaa2f78003ad5cb0e&public=true

www.rejlersaccelerated.com

www.takk.fi/koulutukset/ammattialat/sahkoala/sahkokentalla-kokeillaan-kaytannossa/